måndag, juni 14, 2010

Bukplastik

Jag har fått en del frågor om bukplastik i allmänhet och min bukplastik i synnerhet.
Flera har frågat om jag inte kan visa resultatet och jag är väldigt kluven till detta då bilderna kan vara väldigt obehagliga för känsliga läsare.

Men åter till bukplastik i allmänhet.

För att få en bukplastik betald av landstinget i Skåne krävs att man har minst 3 cm häng.
Det vill säga att om man sticker upp en linjal under det hängande skinnet så ska det bli minst 3 cm från vecket till kanten på hänget.
3 cm låter lite, men jag lovar, det är väldigt mycket när det hänger där på din mage.
Själv hade jag 4 cm häng, till största delen skyller jag det faktiskt på min enorma tvillingmage, men självklart har min fetma gjort sitt till.

Man ska även ha medicinska besvär av hänget såsom svamp eller eksem.
För att få en remiss till bukplastik ringer man antingen sin vårdcentral eller direkt till Akademikliniken i Malmö som har hand om landstingsoperationerna i Skåne.

När man gör en stor bukplastik som jag fått gjort så tar man bort all hud från naveln och ned till låren/venusberget.
Så från höft till höft i en båge ovanför låren/venusberget och en linje rakt över i höjd med naveln tas allt bort.
På mig motsvarade detta ca 1 kilo hud.
Kirurgen skär runt naveln för att lossa den från sin gamla plats.
Sedan lossas huden ända upp till precis under brösten och magmusklerna sys ihop om de är delade vilket är vanligt efter graviditet.
Huden dras ned och sys ihop med huden nertill, och ett nytt hål för naveln görs där den sys fast igen.
Färdigt!

Kvar blir alltså ett litet tunt är runt hela naveln, och ett långt ärr från höft till höft som dock enkelt döljs av trosor/bikinitrosor så länge man inte väljer den allra minsta modellen.
Har man bristningar från graviditet så blir man alltså av med alla bristningar under naveln, medan de man ev har över naveln sedan sitter under naveln.

Efter en bukplastik blir man sjukskriven 3-6 veckor, man får inte lyfta, man får inte överanstränga sig och man får inte träna på 6-8 veckor, däremot rekommenderas lugna aktiviteter som tex lugna promenader.
De första två veckorna får man inte gå helt upprätt och man ska sova i "Baden-Badenställning" för att inte sträcka för mycket i hud/snitt och för att inte riskera muskelbristningar.
Man måste dessutom gå med en gördel i minst 8 veckor.

Jag hoppas att jag lyckats räta ut några frågetecken, undrar ni något mer så bara fråga!

8 kommentarer:

Pernilla sa...

Hej Lotta! Hade varit intressant att se hur det blev. Kan förstå att vissa läsare kan tycka att det är känsligt, men för oss andra nyfikna vore det som sagt spännande. Har själv funderat på en liknande operation men vet inte om jag vågar. Kramar Pernilla

Catarina sa...

Har gått ner en massa på egen hand snart 60kg men min vårdcentral sa att dom inte betalar en bukplastik, med skattebetalarnas pengar. Jag får väl inte ge mig antar jag utan försöka igen eller betala själv. Tack för att du delar med dig, har varit här inne och läst ett antal gånger det är kul att se hur det har gått för dig. Tack Kram Catarina

tvillingmamma lotta sa...

Pernilla, jag tvekade aldrig och nu efter op är jag så glad att jag gjort det! Det är en sån lättnad att vara av med allt skinnet.

Catarina, det är inte upp till din vårdcentral att bestämma det. Landstingets regler gäller och vårdcentralen ska skicka en remiss till den klinik som gör landstingets operationer - det är kirurgen som avgör om du får operationen eller inte! Ta reda på vad som gäller i ditt landsting och ge inte upp!

Jessica sa...

Även i Skåne verkar det som om reglerna följs lite sisådär. Min väninna fick en op betald, inga 3 cm och hänvisade till psykiska problem.
Med all respekt till min väninna, men jag kan tycka att det finns de som förtjänar op:n bättre. Jag är glad för din skull, t ex!

Känner även en som gjort op:n privat (dvs betalat själv) och förhållningsreglerna var helt annorlunda där; tejp - gördel - upprätt läge den först tiden, allt lät helt annorlunda.

Önskar dig en schysst bikini/baddräktssommar!

Anonym sa...

haha

Isabelle Reinholdsson sa...

Tack för informationen du delade med dig :)

Jag funderar på att göra en bukplastik väldigt snart. Har sökt runt lite på webben och hittade en bra sida som skriver allt om bukplastik.

Här är länken om du vill kolla själv: www.plastikoperationer.net/bukplastik-operation

Det står bland annat ”räkna med att det tar upp till 12-18 månader innan ärren slätar ut sig och bleknar. De kommer dock aldrig att försvinna helt men döljs i de flesta klädesplagg även badkläder”.

Hur var det för dig med ärren? Jag är orolig över att det kommer bli väldig synliga ärr…

Tacksam för svar
Issa

Tvillingmamma Lotta sa...

Isabelle: Ärren ser väldigt läskiga ut första tiden, men bleknar snart.
Idag ser man knappt mina ärr, man får i princip leta efter dem, det är tunna, tunna vita streck.
Jag använder ingen pytteliten bikini, men i alla mina bikinis utom en är ärren dolda, den de syns i är en hipstermodell med väldigt låg midja - men som sagt, även om de är ovanför byxkanten ut mot höfterna så ser man dem inte om man inte tittar noga.
Så ja, det är långa ärr från höft till höft, men praktiskt taget osynliga på mig.

Elizabeth Laursen sa...

Får man efter två veckor utföra lättare hushållsarbete som att diska,tvätta och bädda om man mår bra?